Motivatiebrief sollicitatiebrief

Een sollicitatie- of motivatiebrief schrijven.

Hoe belangrijk is een sollicitatiebrief versus een cv?

In elke vacature wordt gevraagd om een sollicitatiebrief inclusief cv aan te leveren. In uw cv noteert u details over uw gevolgde opleiding en werkervaring. Uw sollicitatiebrief vormt hierbij een begeleidend schrijven, waarin u uw motivatie beschrijft op een korte en bondige manier. Een sollicitatiebrief heeft een belangrijke rol bij elke sollicitatie, met uw brief kunt u zich onderscheiden van de andere kandidaten. Wees er bedacht op dat u zich beperkt tot de hoofdzaak, namelijk waarom u deze functie nastreeft. Gegevens herhalen die recruiters ook in uw cv kunnen vinden is niet aan te raden.

HR-adviseurs en werkgevers zoeken hun kandidaten in eerste instantie door middel van de cv’s. Vaak hebben ze niet genoeg tijd om elke ingezonden motivatiebrief te lezen. Of iemand geschikt is, wordt bepaald door de cv. Als de werkervaring vermeldt in uw cv aansluit bij de functie-eisen zal uw sollicitatiebrief gelezen worden, hoewel dit bij een groot aantal kandidaten een snelle screening zal zijn. HR-afdelingen screenen wel zo'n 20 tot 30 brieven per dag, dit maakt dat details overbodig zijn. Mocht het nodig zijn zullen ze hiernaar informeren tijdens het sollicitatiegesprek.

Uit het toepassen van pre-screenen blijkt dat een cv een selectiemiddel is. Er vindt dan op basis van cv’s een voorselectie plaats via de telefoon. Hierbij worden meerdere geschikte kandidaten gevraagd naar hun motivatie. Er worden vragen gesteld over studie- en beroepskeuzes, ambities en doelen. Vervolgens wordt besloten wie er uitgenodigd worden voor een gesprek.

Schrijftips en wat uw brief eruit laat springen. Sollicitatiebrieven horen er netjes uit te zien. Valt uw cv in de smaak, maar zitten spelfouten in? Dan vergooit u uw kansen. Het doel is om uitgenodigd te worden. Maar op welke manier schrijft u zo’n brief en waar moet op gelet worden?

  Een sollicitatiebrief is:
 • Efficiënt: blijf bij maximaal 3 alinea’s met per alinea ongeveer 5 zinnen.
 • Gericht: schrijf de juiste persoon aan (controleer de vacature of informeer telefonisch).
 • Duidelijk: verschaft het antwoord op de vraag waarom u een aanwinst bent voor het bedrijf.
 • Correct: formuleer foutloze, goedlopende zinnen.
 • Aantrekkelijk: schrijf een nette brief die er professioneel uitziet.

De indeling van een sollicitatiebrief.

Bij een sollicitatiebrief is er een vaste indeling. Zo kan de lezer meteen zien van wie de brief afkomstig is, aan wie de brief gericht is, wanneer de brief geschreven is en waarop de brief betrekking heeft. Deze onderdelen hebben een vaste plek en worden door middel van duidelijke regelafstand van elkaar afgesplitst. Het belangrijkste onderdeel is de reden waarom u solliciteert, wat is de reden dat u voor dat bedrijf wilt gaan werken? Het doel is om een goede indruk te maken, net zoals bij een sollicitatiegesprek. Waarbij u zichzelf aanbiedt en uw waarde voor het bedrijf omschrijft.

  Wat de opbouw van de sollicitatiebrief betreft:
 • Briefhoofd: deze bevat naam afzender, adres, telefoonnummer en een e-mailadres (zorg voor een professioneel e-mailadres, zoals p.voorbeeld@gmail.com).
 • Geadresseerde: naam bedrijf, instelling en naam van de persoon of afdeling waaraan de brief gericht is (denk om de uitlijning aan de linkerkant).
 • Datum: hier komen plaats en datum te staan.
 • Betreft: hier staat waar de brief betrekking op heeft (gebruik de juiste functienaam).
 • Aanhef: schrijf namen correct.
 • Eerste alinea: aanleiding voor de sollicitatie (zorg ervoor dat je niet begint met 'ik').
 • Tweede alinea: omschrijf kort uw situatie en waarom u solliciteert.
 • Derde alinea: omschrijf uw kwaliteiten, geschiktheid en geef aan dat u op gesprek wilt komen.
 • Afsluiting.
 • Bijlage: cv.

Voorbeeld sollicitatiebrief:
Voornaam Achternaam
Straat: ergens 111
Postcode:
Gemeente:
Tel: 0000000
E-mail: p.voorbeeld@gmail.com
Datum: 00-00-0000

Betreft: vacature magazijnmeester

Geachte heer Kampen,

Sterk, ambitieus en enthousiast: deze woorden zijn op mij van toepassing. Hiervan wil ik u graag overtuigen. Daarom solliciteer ik op de vacature voor magazijnmeester, die ik heb gezien op de voorbeeld-site.

Mijn opleiding tot magazijnmeester heb ik als gemotiveerde leerling afgerond met goede cijfers en ik heb al enige werkervaring opgedaan. Ik ben iemand die graag de handen uit de mouwen steekt. Daarbij wil ik mij graag verder ontwikkelen en de functie die u aanbiedt, geeft mij die kans.

Ik ben een harde werker, taakbewust en neem mijn verantwoordelijkheden serieus. Ik zou graag mijn motivatie toelichten in een gesprek.

Met vriendelijke groeten,
Piet Voorbeeld

Bijlage: cv